Geschiedenis

Op 19 maart 1888, naamdag van Sint-Jozef, werd in Onze-Lieve-Vrouw-Tielt een nieuwe fanfare gesticht. Charel Borremans, ex-muzikant bij de “Gidsen”, schrijnwerker en herbergier, stelde zijn grootste kamer ter beschikking voor de eerste repetities en het “teerfeest”.

Hij kreeg tevens de functie van “muziekmeester” en Joseph Robeyns van de Heuvel was de eerste voorzitter. De bijeenkomst bestond uit welgeteld 16 muzikanten.

In november 1918, het einde van WO I, ondernam hoofdonderwijzer De Coster, een poging tot hereniging van de twee dorpsfanfares. Als patriot wilde hij de Belgische troepen die door het dorp trokken, met muziek verwelkomen. Triomfantelijk marcheerden beide fanfares met de soldaten door de Tieltse straten. 

Dankzij een gulle schenker kreeg de fanfare een vaste stek. Op “De Berg” in Tielt werd met vrijwillige handen en middelen een nieuw lokaal opgetrokken en in 1922 “ter nut en vreugd van muziek en toneel” ingewijd.

Als “fanfareorkest” behaalde de vereniging vanaf 1952 zijn grootste successen en prijzen onder August Goris, beroepsmilitair bij de Muziekkapel van de Luchtmacht. In 1965 werd de vereniging uitgebreid met een 12-koppig vrouwelijk trommelkorps.

Daar de bugel sterke concurrentie ondervond van de houtblazers werd in 1988 de fanfare omgevormd tot harmonieorkest. Dit betekende tevens de start van een jeugdwerking, een goede scholing aan de muziekacademie, een gevarieerde en hedendaagse muziekkeuze en het jaarlijkse concertweekend “Anders dan Anders”.

KHSJ staat voor een dynamische vereniging waarbij muziek beleven op goed niveau en ontspanning centraal staan met:
– een 75-koppig harmonieorkest
– een jeugdorkest met 25 jonge muzikanten

Naast het eigen concertweekend verzorgt zowel het harmonie- als jeugdorkest concerten en muzikale activiteiten i.s.m. andere partners op locatie.